Διατροφή

Print

Η διατροφή ήταν κάποτε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής, Κινέζικης και Ινδικής Ιατρικής. Η πρόσληψη τροφής είναι η κύρια πράξη μέσα από την οποία διατηρείται εν ζωή ο οργανισμός. Όταν λειτουργεί σωστά, μεταβολίζεται η τροφή σε ζωτική ενέργεια. Επιστημονικά αποδεδειγμένα πλέον, χρειάζεται ορισμένο συνδυασμό στοιχείων έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά. Από το πιάτο κρίνεται η σωματική μας κατάσταση, η διανοητική μας ευελιξία και η ψυχική μας δύναμη και ισορροπία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την τροφή ως απλή επίλυση στην πείνα τους. Βλέπουμε το φαγητό ως ανακούφιση ή και απόλαυση. Η διατροφή όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι η καθημερινή πρακτική επιλογής τροφής ώστε να προσφέρεται στον οργανισμό το κατάλληλο καύσιμο για την καλύτερη λειτουργία του. Αυτό εμπεριέχει την επιλογή του είδους της τροφής, της ποιότητας της τροφής, της διατροφικής αξίας της, της προετοιμασίας της αλλά και της χώνεψης της. Μάλιστα η απορρόφηση της είναι και το θεραπευτικό κομμάτι που προσφέρει στον οργανισμό, καθώς εκεί μεταβολίζονται τα ωφέλιμα.

Εδώ λοιπόν δεν μιλάμε για την επιλογή ενός γεύματος με κριτήριο την απόλαυση αλλά την επιλογή τρόπου ζωής με σκοπό την μακροζωία.  Η αυτογνωσία, η δύναμη, η μακροζωία, η ευεξία και η διαύγεια απαιτούν καθημερινή πρακτική και σταθερότητα στον τρόπο ζωής. Ίσως κάποιες διατροφές είναι πιο αυστηρές από άλλες και η πρακτική τους να μοιάζει δύσκολη, όμως με την αυτό-πειθαρχία και την αυτό-παρατήρηση, η διατροφή μπορεί να πάρει μια θεραπευτική διάσταση.

fruits that you need to try.png

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκαν / vegan) είναι μία φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής, που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς, από σεβασμό στον πλανήτη και τα όντα του. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για λόγους  είτε ηθικούς, μη συμμεριζόμενοι την εκμετάλλευση και καταστροφή του πλανήτη, ή  προσωπικούς, όπως για την σωματική και πνευματική υγεία τους.

Οι αυστηρή χορτοφαγία αντι-τίθενται στη βία και τη βαρβαρότητα, που συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών, καλλυντικών που έχουν πειραματισθεί πρώτα, πάνω σε ζώα, παραγωγής ρούχων από δέρμα και γούνα κλπ. Το συχνότερο επιχείρημα στηρίζεται στο ότι τα ζώα έχουν την ικανότητα να αισθανθούν ευχαρίστηση και χαρά, οπότε η θανάτωσή τους είναι λάθος. Υποστηρίζει επίσης πως, η εκμετάλλευση των ζώων, για ανθρώπινους σκοπούς είναι ανήθικη.

fruits that you need to try (2).png

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ενώ βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Ένα κίνητρο για την υιοθέτηση της χορτοφαγίας αποτελούν οι τεράστιες επιπτώσεις των βιομηχανοποιημένων φαρμών στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στο νερό και τα δάση. Η εντατική καλλιέργεια αποτελεί μία από τις πιο πολυέξοδες σε ενέργεια και καταστροφικές για το περιβάλλον βιομηχανικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους χορτοφάγους, που υποστηρίζουν μία γενικότερη στάση ζωής πιο φιλικής στο περιβάλλον, ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να αναθεωρήσει τις διαιτητικές του συνήθειες και να κάνει συνειδητές επιλογές.

fruits that you need to try (1).png

Για λόγους ηθικής, υγείας αλλά και συνείδησης (συνειδητοποίησης βλαβερών πράξεων ως προς το ζωτικό περιβάλλον, ανάπτυξη σεβασμού για την πρώτη ύλη) η διατροφή που υποστηρίζει η Esco Essence είναι όχι μόνο Vegan αλλά και Raw.

Η ωμοφαγία βασίζεται κυρίως την κατανάλωση ωμών τροφίμων, ενώ ο φούρνος αντικαθίσταται από τον αφυγραντήρα, ένα εργαλείο που αφυδατώνει τις τροφές. Η διαφορά της με την χορτοφαγία έγκειται στο ότι στην δεύτερη περίπτωση, τα τρόφιμα καταναλώνονται μαγειρεμένα.

_MG_0723

Το πιάτο του ωμοφάγου, λοιπόν περιλαμβάνει 100% ακατέργαστες τροφές όπως για παράδειγμα φρέσκα και ξηρά φρούτα, λαχανικά εποχής, μπαχαρικά, άψητους ξηρούς καρπούς, όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, φύτρες, βότανα και υποκατάστατα ζάχαρης. Από αυτό το πιάτο, αποκλείονται φυσικά τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια και ο καφές. Υπάρχει φυσικά και μια πιο «ήπια» μορφή της ωμοφαγίας, στην οποία ένα μέρος των τροφίμων καταναλώνονται ωμά και τα άλλα μαγειρεύονται.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος είναι τα ίδια με τα οφέλη της χορτοφαγίας, δηλαδή χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης, υπερ-λιπιδαιμίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.

Οι περισσότεροι σήμερα, με τη διατροφή ικανοποιούν ανάγκες λαιμαργίας, τρώγοντας οτιδήποτε, ότι ώρα να είναι. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε το ανθρώπινο είδος να διατηρηθεί υγιές. Μόνο δοκιμάζοντας ποιος τρόπος μας ταιριάζει μπορούμε να βρούμε τον προσωπικό μας δρόμο προς την μακροζωία. Ας ξεκινήσουμε ο καθένας για τον εαυτό του, θέτοντας ξανά τις σωστές βάσεις, από σήμερα. Ένα πιάτο μπορεί να είναι θρεπτικό και νόστιμο. O τρόπος που παρασκευάζεται το φαγητό είναι η γαστρονομική ιεροτελεστία της απόλαυσης.

_MG_0764

esco bl